wat kan ik zelf doen wanneer ik depressief ben?
  blader verder:  | inleiding  | stap 1 t/m 5  | stap 6 t/m 11  |  

Vermijd zoveel mogelijk om te piekeren
Van piekeren wordt u alleen maar moe en somber, terwijl het niets oplost. Piekeren overkomt je. Het zijn indringende gedachten die door uw hoofd malen. Je kunt uzelf ook niet dwingen om er mee op te houden, want dat maakt het meestal nog erger. Realiseer u dat piekeren een manier is om te pijnlijke gedachten of gevoelens te vermijden. Bijvoorbeeld: gevoelens van krenking of gekwetstheid, van teleurstelling, schaamte, woede of verdriet. Dus verzet u niet tegen gedachten en gevoelens, laat ze er gewoon zijn en probeer intussen een van de volgende manieren om er minder last van te hebben: Een manier om het piekeren onder controle te krijgen is om de pijnlijke dingen onder ogen te zien en te verwerken. U zult de pijn toch moeten voelen! Het is beter om te huilen dan om te piekeren. Huilen klaart op, piekeren put uit. Rouwen en vervolgens een streep achter het verleden zetten is de beste manier om iets aan uw problemen te doen. Dat kost echter tijd. Een goede remedie tegen piekeren is bewust, opzettelijk, nadenken. Het verschil is dat u de beslissing neemt om na te denken en dat het niet iets is wat u overkomt. Plan elke dag een half uur op een rustig moment om na te denken over de onderwerpen die u bezig houden. Maak eventueel notities. Probeer beslissingen te nemen. Kan dat nog niet, spreek dan met uzelf een termijn af om er op terug te komen. Bijvoorbeeld: u kunt tegen uzelf zeggen dat u er nu niet uitkomt en dat u er over twee weken (of zonodig langer) nog eens over na zult denken. U kunt ook besluiten er met iemand over te gaan praten, er iets over te lezen of er hulp bij te vragen van een deskundige. Wat u nog meer kunt doen is uw aandacht afleiden van het piekeren door activiteiten, door u te ontspannen. Goed slapen, geen alcohol gebruiken en gezond eten (zie DEEL III van DEPRESSIE OVERWINNEN) verhoogt uw geestelijke weerstand.

Neem besluiten zonder meteen een oplossing te willen hebben
U kent waarschijnlijk dat machteloze gevoel wel dat men krijgt wanneer men iets wil terwijl men niet weet hoe het aantepakken. U bent dan even vergeten dat u iemand bent die iets kan leren en die al veel geleerd heeft. De kennis die u hebt is niet altijd meteen beschikbaar, maar moet eerst gemobiliseerd worden. Het belangrijkste is dat u weet wat u wilt en wat u nodig hebt. Geef uw wensen niet prijs alleen maar omdat u op dit moment niet weet hoe u kunt bereiken wat u wilt. Waar een wil is is een weg! Neem een besluit, dat is voldoende. Zeg tegen jezelf:"Ik wil (vul in wat je wilt) bereiken. Ik weet nog niet precies hoe, maar dat komt nog wel". Uzult na verloop van tijd merken dat u onbewust druk doende bent geweest om een antwoord te vinden of een oplossing. 

U kunt uzelf een handje helpen door informatie over dat wat u wilt te verzamelen. Maak een plan en noteer dat ergens waar je het makkelijk kunt terugvinden. Bijvoorbeeld in een aparte file op uw computer. Voorbeelden van besluiten: Ik wil stoppen met roken/ met drinken. Ik wil minder onzeker zijn. Ik wil meer tijd voor mezelf. Ik wil niet meer snauwen tegen mijn kinderen of mijn partner. Ik wil rustiger en ontspannen leven. Ik wil minder bang zijn voor andere mensen. Ik wil tevreden zijn over mezelf. Ik wil verhuizen. Ik wil eindelijk gaan doen waar ik al lang zin in heb, namelijk....................

Een besluit moet wel een echt besluit zijn en niet een:"ik zou eigenlijk wel.." -besluit. Het kan zijn dat u iets wilt dat echt niet kan. Zoals een verloren geliefde terug willen hebben. Vervang die wens dan door een wens die realistischer is. Bijvoorbeeld door de wens om te leren het goed met jezelf te hebben.

ADVIES: Probeer nooit onoplosbare problemen op te lossen. Vaak lossen die zich vanzelf op wanneer u de oplosbare problemen hebt opgelost. Dus: begin eerst aan de oplosbare problemen.

Stap uit de slachtofferrol
Voel uzelf niet het hulpeloze slachtoffer van de omstandigheden. Zie uzelf als iemand die actief iets kan doen om uit de depressie of overspannenheid te komen. Kwaad worden is bijvoorbeeld al beter dan zich een slachtoffer voelen.

Probeer goed te eten en te drinken, ook als je weinig eetlust hebt
Het is erg belangrijk om er voor te zorgen dat u een goede lichamelijke conditie hebt. Depressief en/of overspannen zijn is vergelijkbaar met hard werken. U hebt dus een daarmee overeenstemmend dieet nodig (zie DEPRESSIE OVERWINNEN, DEEL III, eten en drinken, en NUTTIGE INFORMATIE EN TIPS op deze website). U hoeft niet veel te eten, als u maar gezond eet. Eet wat u lust. Neem bijvoorbeeld vloeibaar fruitontbijt o.i.d. wanneer u moeite heeft met eten. Eet vaker op de dag kleine beetjes. Vraag eventueel advies van een diëtist of van uw huisarts. Het kan soms zinnig zijn om wat extra vitamines en/of mineralen te slikken, zoals vitamine B6. Vermijd suiker, wit meel, cafeïne, nicotine, alcohol. Kunt u helemaal niet eten of hebt u last van oncontroleerbare eetbuien dan is het wijs om hulp te vragen via uw huisarts. Zie ook de website van Johan Bolhuis, Orthomoleculair arts over voeding, vitaminen en mineralen

Goed slapen is belangrijk
Voldoende goede slaap is om verschillende redenen belangrijk. U hebt de rust nodig, al is het alleen maar om even van uzelf verlost te zijn en niet te hoeven piekeren. En een goede slaap helpt om bepaalde dingen te verwerken. Een goede slaap moet lang genoeg duren. De slaapduur is voor ieder anders. Ongeveer acht uur goede slaap moet voldoende zijn. Slaap niet langer (af en toe mag wel) dat heeft meestal een negatief effect. Veel mensen kunnen met minder slaap toe. Als het niet, of slecht lukt om te slapen vraag dan een kortwerkend slaapmiddel aan uw huisarts. Gebruik een slaapmiddel niet langer dan twee weken. Eventueel kunt u eerst plantaardige middelen proberen die bij een drogist verkrijgbaar zijn. Ze hebben minder bijwerkingen dan de op recept verkrijgbare middelen. Een antidepressivum zoals prozac of seroxat heeft in principe ook een gunstige invloed op uw slaappatroon. Zie DEEL III van DEPRESSIE OVERWINNEN voor tips om beter te slapen

Probeer u te ontspannen
Ontspanning heeft meestal een heilzame invloed op lichaam en geest. U zult merken dat een van de voorwaarden om u te kunnen ontspannen is dat u zich losmaakt van de problemen waar u mee worstelde. Probeer ze voorlopig van u af te zetten. Laat het vinden van oplossingen aan het onbewuste deel van uw verstand over en richt u eerst op het beter worden. Ontspannen zijn maakt heel veel energie vrij voor de genezing. Gespannen zijn is als hard werken zonder iets te doen. Men wordt er doodmoe van. Gespannen zijn heeft een functie. U bent niet voor niets gespannen. Het is een vorm van zelfverdediging. Uw lichaam houdt op die manier moeilijke en pijnlijke gevoelens uit uw bewustzijn. Wanneer u ontspannen bent voelt u meer, maar dat kan soms erg verontrustend zijn. Wanneer u gespannen bent kun u niet veel voelen. Het is meestal beter om uw gevoel wel toe te laten, dan kunt u er iets mee. Het kan dus zijn dat wanneer u zich ontspant u zich eerst heel onrustig gaat voelen. Er kan dan van alles naar boven komen. Maar, u bent niet verplicht om iets met die gevoelens te doen. Het is goed dat ze er zijn, maar belast uzelf er niet mee. Zie gevoelens als een vorm van informatie over uzelf en uw omgeving op dit moment. Gevoelens hebben een tijdelijke betekenis, u zit er niet aan vast. De ene mens ontspant zich door nietsdoen, een ander ontspant zich makkelijker door actief te zijn. Ontspan u op de manier die het best bij u past. Hoe deed u het vroeger? Ging u lekker met een boek in de zon zitten of bent u meer iemand om te gaan tennissen of voetballen? Er zijn allerlei manieren om te leren jezelf beter te ontspannen. Zie DEEL III van DEPRESSIE OVERWINNEN: Houding, ademhaling,ontspanning.

naar boven
 

naar de volgende pagina